Beroepsbrieven

Briefwisseling met leraren

Je merkt als leraar dagelijks dat het onderwijs voor grote maatschappelijke uitdagingen staat. Die veranderingen beïnvloeden het beroepsbeeld van de leraar. Wij zijn benieuwd naar jouw mening over het leraarschap vanuit je eigen ervaringen als leraar.

Leraarschap, vandaag de dag, is veelzijdig en veelvormig. De maatschappij verlangt steeds meer van de leraar. Leraren zijn in de eerste plaats pedagogisch, (vak)didactisch en vakinhoudelijk expert. Maar er zijn ook geluiden dat je onderwijsontwikkelaar of veranderkundige moet zijn. Trek jij je iets aan de hoge verwachtingen die gesteld worden aan jou als leraar? Of behoud je liever wat je hebt? Ga 8 weken met ons op expeditie door deel te nemen aan het bijzondere project Beroepsbrieven. Zet je ervaringen op briefpapier en doe mee met beroepsbrieven.

Gezocht: penvrienden

Het expeditieteam zoekt jou: een leraar (po/vo/mbo) die haar/zijn belevingen via brieven uitwisselt. In het project Beroepsbrieven wissel je brieven uit met een leraar en onderwijsonderzoeker.

“Je kan bewondering, verbazing of een kritische vriend tegenkomen: elementen die helpen om even stil te staan.”

Even stilstaan. Een moment van reflectie. Bijvoorbeeld op een lastige situatie op je werk over verwachtingen die de schoolleider heeft. Of om een inspirerend gesprek met een collega te overdenken. Wat voel je, wie ben je en wat wil je? Schrijf het op.

Unieke kans

Beroepsbrieven is een unieke kans. Je krijgt een inkijkje in de belevingswereld van een andere leraar. Daaraan mag je alles vragen over hoe zij/hij het leraarschap ziet en (veranderingen) ervaart. Als tegenprestatie zet je jouw eigen gedachten en ervaringen op papier en beantwoord je vragen van je penvriend. De brieven zijn onderdeel van wetenschappelijk onderzoek naar het veranderend beroepsbeeld van de leraar en het adaptief vermogen dat leraren hierin laten zien.  

Ga op reis door jouw innerlijke wereld. (Her)ontdek je motivatie, worsteling, wilskracht of toekomst als leraar.”

Wat, waar, wanneer

Beroepsbrieven vraagt inzet en betrokkenheid. In een periode van 8 weken stuur je vier brieven en ontvang je vier brieven. Er vinden twee onlinebijeenkomsten plaats: tussentijds en na afloop. Het project loopt in de maanden mei, juni en juli 2021. De precieze periode waarin je actief bent wordt afgestemd op basis van jouw beschikbaarheid.

Ga mee op expeditie

Word nu expeditielid voor het project Beroepsbrieven! Meld je aan via het aanmeldformulier. Vragen? Mail onderwijsonderzoeker Arwen van Stigt via info@expeditielerarenagenda.nl

info@expeditielerarenagenda.nl